بیمه شخص ثالث یکی از انواع بیمه خودرو است که در میان انواع طرحهای بیمهای پرمخاطبترین نوع بیمه است. بدون شک یکی از دلایل اصلی سهم بالای بیمه شخص ثالث در بازار بیمه خودرو در ایران، اجباری بودن این بیمه نامه است. براساس قانون، کلیه دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی موظف هستند مسئولیت خود را که در اثر حوادث وسایل نقلیه مزبور یا محموله های آنها به اشخاص ثالث زیان وارد نماید بیمه کنند . بیمه نامه شخص ثالث با تعهدات متفاوت برای جبران خسارتهای مالی و جانی صادر میشود، مد نظر قرار دادن این نکته بسیار ضروری است که تعهدات این بیمه نامه با در نظر گرفتن رشد و افزایش دیه در سالهای آتی خریداری گردد. اگر وسیله نقلیهای تحت پوشش این بیمه نامه نباشد، ممکن است عواقب جبرانناپذیری داشته باشد که به آن خواهیم پرداخت.
بیمه شخص ثالث چه مواردی را پوشش میدهد و علت نامگذاری این بیمه چیست؟
همانطور که گفته شد در بیمه شخص ثالث که یک نوع بیمه خودرو می باشد، شخص اول مالک وسیله نقلیه یا بیمهگذار، شخص دوم شرکت بیمه یا بیمهگر و شخص ثالث فرد زیاندیده غیر از راننده مقصر در حادثه هستند. برای مثال در یک حادثه رانندگی هزینه درمان، فوت و خسارت وارد شده به اموال تمامی افراد زیاندیده، تحت پوشش بیمه ماشین قرار میگیرد. راننده مقصر نیز تحت پوشش بیمه حوادث انفرادی راننده که جزئی از بیمه شخص ثالث شده است قرار میگیرد. با این تفاوت که بیمه حوادث انفرادی راننده تنها خسارت های جانی را پوشش میدهد و در برابر خسارات مالی مسئولیتی ندارد.
ماده 2 قانون بیمه خودرو : كلیه دارندگان وسايل نقلیه موضوع اين قانون اعم از اينكه اشخاص حقیقي يا حقوقي باشند مكلفند با خرید بیمه خودرو از یکی از شرکت های ذیصلاح وسايل نقلیه خود را در قبال خسارت بدني و مالي كه در اثر حوادث وسايل نقلیه مذكور به اشخاص ثالث وارد مي شود حداقل به مقدار مندرج در ماده 8 اين قانون نزد شركت بیمه اي كه مجوز فعالیت در اين رشته را از بیمه مركزي داشته باشد، بیمه كنند. ماده۳ قانون بیمه خودرو: دارنده وسیله نقلیه مكلف است براي پوشش خسارت هاي بدني وارد شده به راننده مسبب حادثه، حداقل به میزان ديه مرد مسلمان درماه غیرحرام، بیمه حوادث اخذ كند؛ مبناي محاسبه میزان خسارت قابل پرداخت به راننده مسبب حادثه، معادل ديه فوت يا ديه و يا ارش جرح در فرض ورود خسارت بدني به مرد مسلمان در ماه غیرحرام و هزينه معالجه آن مي باشد. سازمان پزشكي قانوني مكلف است با درخواست راننده مسبب حادثه يا شركت بیمه مربوط، نوع و درصد صدمه بدني واردشده را تعیین و اعالم كند. آيین نامه اجرائي و حق بیمه مربوط به اين بیمه نامه به پیشنهاد بیمه مركزي پس از تصويب شوراي عالي بیمه به تصويب هیأت وزيران مي رسد. قوانین بیمه شخص ثالث را در اینجا بخوانید.